2013. március 31., vasárnap

Terasz készítése lépésről lépésre

Már a beköltözésünk után nem sokkal felmerült bennünk, hogy egy kövezett teraszt kellene építeni a ház elé, ahová kiülhetnénk sütögetni, ahol helyet kapna egy felfújhatós gyerekmedence, pár kerti bútor és egy kerti grill.
A fő problémát a szintkülönbség kiküszöbölése jelentette, de többször elakadtunk szállítási problémák és az időjárás miatt is. Így az első kapavágástól az elkészülésig mintegy 7 hónap telt el, úgy hogy csak hétvégén tudtunk dolgozni, ill. nyáron a nagy hőség miatt még akkor sem.
Mindent magunk csináltunk a tervezéstől a kivitelezésig, de természetesen családi segítség nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Számtalan hibát is elkövettünk a kivitelezés során, de a terasz tartósságát csak az első tél elmúltával fogjuk igazán látni.
Most következzen a saját készítésű térkövezett terasz építése lépésről lépésre.

1. Tereprendezés, földmunka: Miután eltávolítottuk a növényeket a terasz helyéről, elkezdtük kiásni az alapot. A beton járdát nem bontottuk el, mert túl nagy munka lett volna, ezért inkább meghagytuk, persze ez később tovább bonyolította a terasz építését. Az alap ásása nagyon elhúzódott: április 07-én kezdtük és egészen augusztus végéig eltartott a munka.  Azért is volt ez a szakasz olyan hosszú, mert június-júliusban olyan hőség volt, hogy 1-2 óránál többet nem tudtunk a tűző napon dolgozni.

április 07.
.június 10.


A munkát tovább nehezítette, hogy nem voltak megfelelőm szerszámaink pl. vennünk kellett csákányt, talicskát és ásót (az első ásónk nem bírta a börzsönyi agyagot és eltört.)

2. A terasz szintezése: Mivel nagy volt a szintkülönbség minden irányban, ezért zsalutéglákkal szinteztük ki  a teraszt. Nem lett egy szépségdíjas alkotás, de szerény mérnöki képességeinkkel csak így tudtuk megoldani ezt a problémát.
Augusztus 28.
A régi betonjárda és az új terasz közé egy zsalutégla sort kellett beásni, hogy a szintet tudjuk tartani. Később a zsalutéglákat kiöntöttük betonnal és a tetejüket kiraktuk térkővel.

Szeptember 08.









3. Szegélykövezés: Azután kezdtük el a szegélykövek beszintezését és lebetonozását. A szegélyt ún. száraz betonba raktuk, hogy hamar megkössenek.

Szeptember 08.
Ekkor felgyorsult a munka üteme, mert váratlan családi segítséget kaptunk. Az öcsém kölcsönadta a betonkeverőjét és a térköveket is meg tudtuk venni a gyártótól nagyon jutányos áron. A szállítás is megoldódott, ami sokáig a legnagyobb gondot jelentette.









Szeptember 11.









Íme az elkészült alap a szegélykővel és a zsalutéglákkal. Ekkor szeptember 11-ét írtuk és vészesen közeledett az ősz és a rossz idő. Így most már minden szabad percünket a terasz befejezésével töltöttük





4. A vízelvezető réteg elkészítése: Most már láttuk a teraszunk körvonalait, de még messze voltunk a befejezéstől. Rengeteg kavicsra volt szükségünk, hogy biztosítsuk a víz elvezetését. Többször hozattunk sódert a legközelebbi építőanyag kereskedésből, a  szállítási költség így is horribilis volt, ráadásul a meredek és rossz út miatt egyszerre csak 1 köbméter szállítását vállalták. Ahányszor a kocsi fordult, annyiszor fizettük ki a szállítási díjat.
Szeptember 17.
Az első réteg sóder leterítve és ledöngölve. A döngölőt is házilag készítettük egy farönkből és két deszkából. Elkövettük azt a hibát, hogy osztályozatlan sódert rendeltünk, ami túl durva volt és nem lehetett jól elteríteni, ezért készítettünk rostát és több köbméter sódert átrostáltunk kétszer. Ez egy egész hétvégét elvett. Az ujjaink végén a kesztyű ellenére nem maradt bőr és másnap a kezemet sem tudtam felemelni az izomláztól.
Ezután már okosabbak voltunk és 0,4-es sódert hozattunk, ebből készült a tükör, amire a térkő készült.

5. Térkő lerakása: A térkövet Gyálról rendeltük a gyártótól. Két színt vettünk: barnát és sárgát. A mintát a kisfiam találta ki, a férjem pedig egy kockás papíron rajzolta meg a terasz arányosan kicsinyített mását a mintával. Ezt a kockás papírt használtuk végig a minta kirakásához.
Október 06.
A térkő lerakása lassan haladt, mert nem volt nagy gyakorlatunk. Többször fel kellett szedni, amit nagy nehezen leraktunk, mert nem volt vízszintben.
Hajnaltól késő estig, sőt néha még sötétedés után fejlámpával is raktuk a köveket. Reggel persze kiderült, hogy totál ferde az egész és szedhettük fel. Már azt hittük, hogy soha sem lesz kész. 

Október 21.
Apa és fia együtt dolgoznak.
Szerencsére az időjárás nagyon kegyes volt hozzánk, mert egész októberben sütött a nap, így be tudtuk fejezni a munkát.









6. Befejezés: Hátra volt még az apróbb darabok bevágása és a fugák besöprése apró szemű sóderrel. A nagy mű elkészült: 2012. október 26.
Október 26.

Nincsenek megjegyzések: